Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus II. Regressinõuded eri tagatise andjate vahel

Ants tahab asuda tegelema puidu töötlemisega ja plaanib selleks püsti panna töökoja. Selleks asutab ta esmalt OÜ Puidumeister ning annab sellele sissemaksena üle kinnistu. Ettevõtte käivitamiseks saab OÜ Puidumeister laenu AS-lt Tööstuskommertspank. Laenu tagatakse ühishüpoteegiga laenuandja kasuks summas 1 000 000 eurot OÜ Puidumeister kinnistule, Antsu eluasemekinnistule ja Antsu onu Andrese metsakinnistule. Lisaks tagavad laenu Ants isiklikult käendusega 150 000 euro ulatuses ja OÜ Garantiikeskus garantiiga 200 000 euro ulatuses.

Äri ebaõnnestub ja pank ütleb laenulepingu üles. Oma nõude 480 000 euro sissenõudmiseks realiseerib ta esmalt garantii, garant maksab talle 200 000 eurot. Seejärel algatab ta täitemenetluse ülejäänud võla sissenõudmiseks. Täitemenetluses õnnestub esmalt müüa Andrese metsakinnistu hinnaga 115 000 eurot (sellest saab pärast täitekulude mahaarvamist 100 000 eurot) ja seejärel Antsu elamukinnistu hinnaga 147 000 eurot (sellest saab pärast täitekulude mahaarvamist 130 000 eurot). Lõpuks õnnestub müüa ka OÜ Puidumeister kinnistu hinnaga 220 000 eurot, millest laekub pärast täitekulude mahaarvamist 200 000 eurot.

Kes ja kuidas osalevad täitemenetluses tulemi jaotamisel? Kas ja milliseid nõudeid võivad puudutatud isikud üksteise vastu esitada? Milline oleks olukord, kui garantiist ning Antsu ja Andrese kinnistu müügist saadud rahast oleks piisanud kogu sissenõudja nõude rahuldamiseks ja OÜ Puidumeister kinnistu oleks jäänudki realiseerimata?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin