Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus III. Hüpoteek ühisvarale

Liisi ja Robin olid abielus, kuid nende suhted olid lõppenud ja nad elasid eraldi juba kaks aastat. Abielu oli aga lahutamata, vara ei olnud jagatud ega abieluvaralepingut sõlmitud. Robin soovis soetada endale uut eluaset ja leidis sobiva korteri Tartus Supilinnas. Ta sõlmis nii müügilepingu kui asjaõiguslepingu korteriomandi omandamiseks ning seadis sellele hüpoteegi Eesti Rahwa Laenuühistu (ERLÜ) kasuks, kelle antud laenu arvel korteriomandi ostu finantseeris.

Veidi pärast seda esitas Liisi hagi Robini ja hüpoteegipidaja vastu, paludes abielu lahutada, jagada Robini soetatud kinnistu kui poolte ühisvara müügiga täituri korraldatud avalikul enampakkumisel ning tema ja Robini osalusega tulemis võrdsetes osades ning tuvastada ühtlasi hüpoteegi seadmise asjaõiguslepingu tühisus ja kustutada hüpoteek kinnistusraamatust, kuna selle seadmiseks ei olnud Liisi kui käsutusõigusliku abikaasa tahteavaldust.

Kas hüpoteek tuleb kustutada? Kuidas arvestada seda ja laenu kinnistu jagamisel? Kuidas mõjutaks hüpoteeki kinnistu jagamine kaasomandi osadeks või reaalosadeks?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin