Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus. Koormatud kinnistu võõrandamine

AS VHL Pank andis Veikole laenu 150 000 eurot korteriomandi soetamiseks. Laenu tagamiseks seati korteriomandile hüpoteek laenuandja kasuks, mis tagas tagatiskokkuleppe järgi nii seda laenu kui ka muid võimalikke hüpoteegipidaja nõudeid kinnistu omaniku vastu tulenevalt edaspidi sõlmitavatest laenulepingutest ja nende muudatustest. Laenulepingu üldtingimuste kohaselt oli laenuandjal õigus nõuda laenu kohest tagastamist, kui laenuvõtja võõrandab tagatisvara laenuandja nõusolekuta (või teda sellest teavitamata).

Kas ja kuidas mõjutab poolte suhteid see, kui Veiko kingib korteriomandi oma pojale Rasmusele, kes on valmis üle võtma ka laenu tagastamise kohustuse? Kas hüpoteegipidajal on alust hüpoteek realiseerida, kui Rasmus maksab graafikujärgselt laenumakseid edasi? Kas ja kellelt saaks hüpoteegipidaja nõuda leppetrahvi, mis hüpoteegi seadmise lepingus on ette nähtud juhuks, kui kinnistu võõrandatakse hüpoteegipidaja nõusolekuta (või teda sellest teavitamata)?

Kuidas mõjutab kinnistu võõrandamine tagatiskokkulepet? Kas Veiko saaks sama hüpoteegi alusel võtta laenu juurde hüpoteegipidajalt ja sedasi suurendada sisuliselt Rasmuse vastutust? Kas Rasmus saab sama tagatiskokkuleppe alusel ise võtta hüpoteegipidajalt laenu juurde või peab ta selleks sõlmima uue tagatiskokkuleppe?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin