Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus III. Tehingute tühistamine ja kinnistu omandamine mitterahalise sissemaksena

Eakas Stepan elas üksi talle kuuluval Tallinna Nõmme elamukinnistul. Ta tervis aga halvenes ja ta ei saanud enam üksi hakkama. Teda hakkas abistamas käima vennapoeg Vladimir. Vladimir oli aga sattunud keeruliste isiklike ja ärisuhete tõttu suurtesse võlgadesse, iseäranis seetõttu, et tegu oli ka salajase hasartmänguriga. Tema suurim võlausaldaja oli kantpea kuulsusega Roman, kes oli omandanud nõudeid Vladimiri vastu mujaltki. Vladimir lootis võlad ära klaarida, kuid Roman ei olnud enam nõus ootama, vaid ähvardas Vladimirit „Männiku karjääriga“.

Viimases hädas rääkis Vladimir oma muredest Stepanile ja palus, et see teda korraks aitaks. Nimelt soovis ta Stepani kinnistu tagatisel võtta laenu, mille lubas kindlasti aasta jooksul tagastada. Stepanile tehingud väljaminekuid ei tähenda ja heal juhul võib veel tulugi teenida. Romaniga rääkides ütles viimane Vladimirile, et aktsepteerib vaid kinnistu „tema nimele kirjutamist“ tagatisena võla maksmise pikendamisele. Seda Vladimir Stepanile ei rääkinud. Lepingud tõestati notar Jaani juures, kes päris Stepanilt ja Romanilt eesti keele oskuse kohta ja sai ebaleva vastuse, et „saame hakkama“. Küsimuste peale, kas kõik on arusaadav, noogutas Stepan vaid peaga ja ütles, et Vladimir teab neid asju ja ju nii on õige. Sedasi allkirjastaski ta kinnistu Romanile müümise lepingu, kinnitades, et on kogu ostuhinna juba enne lepingu allkirjastamist kätte saanud, olgugi lisatingimusega, et Stepan võib kinnistu sama hinda makstes aasta jooksul tagasi osta. Samuti allkirjastati asjaõigusleping ja Roman kanti kinnistu omanikuna kinnistusraamatusse. Aasta jooksul Stepani ei tülitatud ja kogu asi hakkas tal juba ununema, kuid aasta pärast astus ühel päeval sisse Roman, käskis Stepanil asjad kokku panna ja kolme päeva jooksul kaduda, vastasel juhul visatakse ta ukse taha. Šokis Stepan üritas Vladimirit kätte saada, kuid see oli jäljetult kadunud, loomulikult oli ka raha Romanile maksmata.

Stepan pöördus advokaadi poole, kelle vahendusel koostas ta müügi- ja asjaõiguslepingu tühistamise avalduse eksimuse ja pettuse tõttu ning saatis selle notari kaudu Romanile. Roman sellele ei reageerinud, kuid võõrandas kinnistu omakorda Tallinna Sadamas logistikateenust osutavale OÜ-le Slava KPSS mitterahalise sissemaksena, saades vastu 10% osaluse.

Mida võiks Stepan teha kinnistu tagasisaamiseks? Kas oleks erinevust, kui Roman ise oleks selle ühingu suurim osanik või isegi ainuosanik, kuid juhatuse liikmeks oleks Sergei?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin