Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus I. Hüpoteek kinnistu mõttelisele osale

Peebule kuulus elamukinnistu Tallinnas Meriväljal. Kinnistu oli koormatud hüpoteegiga AS Hea Pank kasuks summas 200 000 eurot, millega olid tagatud panga nõuded Peebu vastu tulenevalt eluasemelaenulepingust pangaga.

Peebu surma järel pärisid kinnistu tema pojad Agu ja Gaabriel. Kinnistu jagati nende vahel kaasomandisse võrdsetes mõttelistes osades. Kokkuleppel jäi kinnistut üksinda valdama ja valitsema ja pidi ka sellega seotud kulud kandma Agu, kes pidi maksma edasi ka eluasemelaenu. Laenujääk oli Peebu surma ajal 15 000 eurot. Laenu tasumisel pidi kaasomand kolme aasta pärast lõpetatama, kinnistu müüdama ja saadud raha pooleks tehtama. Kokkuleppe kohta tehti kanne ka kinnistusraamatusse. Gaabrielil tekkisid aga võlad, mille tasumiseks võttis ta laenu OÜ-lt Laenuhaamer, seades tagatiseks (Agule sellest rääkimata) hüpoteegi oma mõttelisele osale kinnistust summas 35 000 eurot. Kuna Gaabriel ei suutnud võlga tasuda, algatas OÜ Laenuhaamer Gaabrieli mõttelise osa realiseerimiseks täitemenetluse.

Kas ja kuidas mõjutab täitemenetlus muid kinnistusraamatusse kantud õigusi? Kuidas mõjutaks asjaosaliste õigusi AS Hea Pank poolse hüpoteegi realiseerimine? Kuidas arvestataks hüpoteeke kaasomandi lõpetamisel vastavalt kaasomanike kokkuleppele või kui kogu kinnistu omandaks kokkuleppel Agu? Kas oleks erisusi, kui kaasomanike kokkulepe ei oleks kinnistusraamatus kajastatud?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin