Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus III. Ebaõige hüpoteegikande parandamine

Olev esitas Andrese vastu hagi 30 000 euro saamiseks liiklusõnnetuse põhjustamisega tekitatud kahju hüvitamiseks. Koos hagiga esitas Olev hagi tagamise taotluse, paludes keelata Andresel tema ja ta abikaasa Silvi ühisvaras oleva ja nende mõlema nimele kinnistusraamatusse kantud kinnistu käsutamine ja kanda kinnistusraamatusse keelumärge tulevase võimaliku ühisvara jagamise nõude tagamiseks. Paraku jättis Olev maksmata riigilõivu hagi tagamiselt ja tagatise kostja kahju katteks ning kohus andis talle maksmiseks täiendava tähtaja. Samal ajal saatis kohus hagi Andresele vastamiseks.

Hagist alarmeeritud Andres leppis järgmiseks päevaks kokku aja tuttava notari Roberti juures ja lasi koos Silviga seada kinnistule kohese sundtäitmise kokkuleppega hüpoteegi summas 100 000 eurot Silvi venna Aini kasuks, millega tagati tagatiskokkuleppe järgi Aini nõudeid kinnistul oleva elamu juures tehtud tööde maksumuse hüvitamiseks, mille kohta allkirjastas Andres notari juures ka võlatunnistuse. Samal päeval kanti hüpoteek ka kinnistusraamatusse. Kahe päeva pärast kanti kinnistusraamatusse kinnistu käsutamise keelumärge Olevi kasuks samal päeval tehtud kohtumääruse alusel. Seejärel loovutas Ain hüpoteegi koos tagatava nõudega OÜ-le Juulius Inkassaator sissenõudmiseks (tagasiloovutamise kohustusega Aini soovil), kes kanti uue hüpoteegipidajana ka kinnistusraamatusse. Kohus rahuldas jõustunud otsusega Olevi hagi Andrese vastu ja mõistis viimaselt välja 30 000 eurot.

Kas hüpoteek on kehtivalt seatud ja loovutatud? Kas keelumärge takistas hüpoteegi seadmist ja loovutamist ja takistab selle realiseerimist? Kuidas saab Olev oma kohtuotsusega rahuldatud nõude realiseerida? Kas ja mida saab Olev ette võtta hüpoteegikande kustutamiseks või mis muid nõudeid saaks ta esitada?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin