Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus. Ühishüpoteek

Hannesel oli äriplaan ökospaa rajamiseks looduskaunisse kohta. Selleks asutas ta OÜ Metsavana ning omandas Mihklilt kinnistu ja seadis osaühingu kasuks sellele hoonestusõiguse. Spaa rajamiskulud ületasid aga oluliselt kinnistu tagatisväärtust. AS Hüpopank oli siiski nõus soovitud laenu 450 000 eurot OÜ-le Metsavana andma piisava lisatagatisega. Seetõttu seati ühishüpoteek kohese sundtäitmise kokkuleppega laenuandja kasuks summas 500 000 eurot nii OÜ Metsavana hoonestusõigusele, Hannesele kuuluvale hoonestusõigusega koormatud kinnistule, Hannese elamukinnistule kui ka Hannese ema Elle elamukinnistule. Lisaks tagas Hannes laenu käendusega summas 100 000 eurot.

Paraku majanduslanguse tingimustes äriplaan ei realiseerunud ja spaa ehitus jäi soiku ning pank soovis asuda tagatist realiseerima. Välja kuulutati ka OÜ Metsavana pankrot. Hüpoteegiga tagatud laenust on tagastatud 100 000 eurot. Hannese esmane soov on vabastada hüpoteegi alt ema Elle kinnistu. Selleks küsib ta pangalt nõusolekut, lubades maksta isiklikult 40 000 eurot, kuna ka ülejäänud kinnisvara peaks laenujääki piisavalt tagama.

Kas hüpoteegipidaja saab ühe tagatiseks oleva kinnistu ühishüpoteegi alt vabastada? Kuidas mõjutab see kaaskoormatud kinnistute vastutust ning kas ja millised nõuded sellest asjaosaliste vahel tekivad? Kas hüpoteegipidaja saab otsustada, mis järjekorras ja kas tervikuna või osaliselt ta kinnistud realiseerib ja kuidas mõjutab see võimalikke tagumise järjekoha hüpoteegipidajaid?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin