Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus

Sulev on müünud Valterile kinnistu. Valter on kantud kinnistusraamatusse Suleviga kui müüjaga sõlmitud asjaõiguslepingu ja puudutatud isiku kandenõusoleku alusel kinnistu omanikuna. Tagantjärele selgub, et Sulev ei olnud õigustatud kinnistut käsutama, sest see kuulus tema ja Maarja ühisvarasse, kuna oli omandatud nende abielu ajal. Abielu on lahutatud, kuid ühisvara jäänud jagamata. Maarja sai kinnistu võõrandamisest teada ja esitas Valteri vastu hagi nii tema omanikuna kinnistusraamatust kustutamiseks ning tema ja Sulevi ühisomanikena kinnistusraamatusse kandmiseks kui ka Sulevi vastu kinnistu ühisvarana jagamiseks.

Kohtuvaidluse ajal aga satub Valter rahalistesse raskustesse, kuna talt nõutakse kohtuotsuse alusel sisse suur käendussumma AS Hea Onu kasuks. Viimane alustab Sulevi vastu täitemenetlust, täitur arestib kinnistu ning see müüakse avalikul enampakkumisel Toomasele, kes kantakse ka kinnistu omanikuna kinnistusraamatusse.

Maarja saab kinnistu müügist teada alles tagantjärele. Kas ja millised on tema võimalused kinnistu tagasisaamiseks või milliseid muid nõudeid ja kelle vastu ta võiks esitada?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin