Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus V. Ühisvaras oleva koormatud kinnistu jagamine

Tarmo ja Tiina abielu ajal on soetatud elamukinnistu Tallinnas Meriväljal ja kantud kinnistusraamatusse nende ühisvarana. Kinnistu omandamiseks võttis AS-lt Perepank laenu Tarmo, kelle töötasu arvel on tasutud ka laenumakseid ning kelle kontol olnud säästude arvel kanti omafinantseering. Laenu tagamiseks oli kinnistule seatud laenuandja kasuks hüpoteek summas 180 000 eurot.

Paraku tekivad Tarmo ja Tiina vahel pinged ja lõpuks abielu lahutatakse kokkuleppel. Tarmo esitab Tiina vastu hagi ühisvara jagamiseks ja soovib kinnistut endale, olles nõus jätkama hüpoteeklaenu maksmist (jääk hagi esitamise ajal 40 000 eurot) ja maksma Tiinale hüvitist ca ¼ kinnistu turuväärtuse (mis hinnangu järgi on 290 000 eurot) ulatuses, arvestades asjaolu, et rahaliselt on kinnistusse ja ka selle parendamisse panustatud praktiliselt üksnes Tarmo teenitud raha arvel. Tarmo arvates on see väga helde pakkumine. Tiina esitab omakorda vastuhagi, milles palub panna kinnistu pooltevahelisele enampakkumisele või avalikule enampakkumisele ja saadud tulem arvestada poolte vahel võrdselt.

Kuidas peaks kohus vaidluse lahendama? Kuidas mõjutab ühisvara jagamine hüpoteegipidaja õigusi ning kuidas tuleks hüpoteeki ja sellega tagatud kohustusi vara jagamisel arvestada?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin