Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus III. Koormatud kinnistu jagamine

Tiit soovib algust teha kalakasvatusega. Suurejoonelise äriplaani alusel lööb ta käed Juhaniga ning koos asutatakse OÜ Kalakuningad. Kalakasvanduse soovib Tiit rajada oma kodukohta elamu kõrvale. Kogu kinnistu kuulub Tiidu emale Annele, kes seab 10 ha kinnistule hoonestusõiguse OÜ Kalakuningad kasuks, piirates ala kavandatava kasvanduse hoonekompleksi ja põllumaaga. Nii hoonestusõigus kui kinnistu koormatakse ühishüpoteegiga AS Äripank kasuks summas 500 000 eurot, kellelt hoonestaja võtab laenu projekti käivitamiseks. Paraku ambitsioonikas äriplaan ei teostu, tekivad võlad ja hüpoteegipidaja algatab täitemenetluse nii maatüki kui hoonestusõiguse müümiseks.

Tiidu soov selles olukorras oleks säästa ema elamut ja ta soovib elamu ning seda piirava õueala (kokku ca 2000 m2) koormatud kinnistust eraldada, olles valmis tasuma selle kinnistu osa turuhinna, lähtudes kinnisvarahinnangust. Kinnisvarahinnangu järgi oleks eraldatava osa väärtus umbes 50 000 eurot. Kogu kinnistu väärtus on umbes 80 000 eurot, arvestades kalakasvanduse kompleksi perspektiivitust. Hüpoteegipidaja ei nõustu aga kinnistust osa eraldamisega ega selle hüpoteegi alt vabastamisega.

Kas ja mis võimalused oleks Tiidul saavutada elamu ja seda ümbritseva ala koormatistest vabastamine ja emale kasutada jätmine? Kas ja millised oleksid erisused, kui tegu oleks eraldi katastriüksustega (st väike katastriüksus elamu all ja ümber ning suurem kasvanduse ja põllumaa jaoks)?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin