Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus III. Kande ja alusdokumendi seosed

Kinnistu omanik linn S sõlmis OÜ-ga Uhke Kaubamaja hoonestusõiguse lepingu, seadmaks hoonestaja kasuks kinnisasjale hoonestusõiguse 46 aastaks. Lepingu p 4.1 järgi pidi hoonestaja rajama maale 1. märtsiks 2020 hoone, p 4.2 järgi pidi rajatama jäähalli hoone vastavalt lepingule lisatud projektile. Lepingu p 5.3 järgi võib kinnistu omanik lepingu erakorraliselt ja hüvitiseta üles öelda ning nõuda hoonestusõiguse tasuta temale ülekandmist, kui p 4.2 järgset hoonet ei ole rajatud ette nähtud ajaks. Hoonestusõigus kanti tähtajalisena hoonestaja kasuks ka kinnistusraamatusse. Kandes viidati hoonestamise kohustusele vastavalt lepingu p-le 4.1 (kuid mitte eraldi p-dele 4.2 ega 5.3).

Kolme kuu pärast müüs hoonestaja hoonestusõiguse enda osalusega AS-le Kuldne Keskus. Hoonestusõigus anti üle ja kinnistati omandaja nimele ka kinnistusraamatus. Uus hoonestaja teatas kinnistu omanikule, et soovib ehitada kinnistule hoopis kaubanduskeskuse. Omandaja viitas sellele, et ei teadnud hoonestusõigust omandades hoonestaja kohustusest rajada kinnistule just jäähall ja see ei ole talle ka siduv, kuna lepingu p 4.2 järgsele kohustusele ei ole kinnistusraamatu kandes viidatud.

Hinnake õiguslikku olukorda. Kas linn S ja AS Kuldne Keskus saavad mingeid õiguskaitsevahendeid (ja milliseid) rakendada?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin