Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus I. Kaasomandis olevat kinnistut koormavate õiguste järjekohad

Margus ja Jaan on Tartus Tähtveres asuva kinnistu, millel asub paarismaja, kaasomanikud võrdsetes mõttelistes osades. Majast pool on kummagi kaasomaniku ainukasutuses, ilma et kasutuskorra kohta sisalduks märkust kinnistusraamatus. Kumbki kaasomanik on oma mõttelise osa tagatisel võtnud laenu, mis on tagatud hüpoteegiga. Marguse mõttelisele osale on 15. aprillil 2011 kinnistusraamatusse kantud hüpoteek AS Suur Pank kasuks summaga 100 000 eurot. Jaani mõttelisele osale on 10. augustil 2013 kinnistusraamatusse kantud hüpoteek AS Keskmine Pank kasuks summaga 50 000 eurot ning 1. veebruaril 2016 hüpoteek Sandri kasuks summaga 60 000 eurot (sellega on tagatud Sandri nõuded Jaani tütre Liina vastu). Kinnistut koormab tervikuna 5. oktoobril 2012 kinnistusraamatusse naaberkinnistu igakordse omaniku (kelleks oli siis Irene) kasuks kantud reaalservituut, mis keelab kaasomanikel püstitada ehitisi naaberkinnistu piirist kuni viie meetri ulatuses. Lisaks on kinnistusraamatusse kohtumääruse alusel 1. novembril 2013 kantud märge juurdepääsutee talumiseks teise naaberkinnistu omaniku Valve kasuks oma kinnistule. Juurdepääsutee läbib sama kinnistu osa, kuhu ei tohiks reaalservituudi järgi ehitisi rajada.

Kaasomanike vahel tekivad erimeelsused kinnistu kasutamise korraldamise ja kulude kandmise osas. Need päädivad ühel hetkel füüsilise konfliktiga, mille käigus Jaan tekitab Margusele kergemaid kehavigastusi. Kättemaksuks süütab Margus öösel Jaani maja ees oleva auto, mis põleb maha. Auto kuulus Liinale, kes esitas Marguse vastu hagi auto väärtuse ja mittevaralise kahju hüvitamiseks kokku 40 000 euro ulatuses. Tema taotlusel kantakse kohtumääruse alusel 5. septembril 2018 Marguse mõttelisele osale kinnistusraamatusse kohtulik hüpoteek summas 40 000 eurot Liina kasuks. Margus saab sellest teada saades infarkti ja sureb 10. septembril 2018. Tema pärijatest lapsed Anne ja Aarne ei soovi konfliktse kinnistuga tegemist teha ning pakuvad Jaanile kompromissina võimalust omandada Marguse mõtteline osa hüvitise vastu. Jaan ostabki neilt mõttelise osa ära, makstes Annele ja Aarnele 100 000 eurot, milleks võtab täiendava laenu AS-lt Keskmine Pank, kelle kasuks kantakse kogu kinnistule (koos Jaani ainuomanikuks saamise kandega) 5. mail 2019 hüpoteek summaga 100 000 eurot.

Jaan aga kaotab varsti töö ega suuda viimast laenu enam tähtaegselt tagastada. Seepeale esitab AS Keskmine Pank kohtutäitur Aimele avalduse kinnistu müümiseks enampakkumisel. Aime avalduse alusel kantakse kinnistule 1. mail 2020 käsutamise keelumärge AS Keskmine Pank ja täituri kasuks. Kinnistu on tervikuna valmis ostma OÜ Kokkuostja 300 000 euroga, tingimusega, et kõik kinnistut koormavad hüpoteegid kustutatakse.

Mis saab enampakkumisel kinnistut koormavatest õigustest ning kes ja millises järjekorras osalevad enampakkumise tulemi jaotamises?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin