Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus III. Ülekinnistamine

Harri ja Maie abielu ajal on Harri enda sõlmitud müügilepingu alusel soetanud kinnistu, mis kanti kinnistusraamatus tema nimele, Harri teenindas ka ostuks võetud laenu. Aastate jooksul abikaasade suhted halvenesid ja abielu lahutati perekonnaseisuametis. Notar Priidu juures sõlmiti ka vara jagamise leping, mille järgi jäi kinnistu Harrile, kes pidi ka edasi maksma laenumakseid ja ka hüvitist Maiele. Kinnistusraamatusse kandeid ei tehtud, kuna notar selgitas, et see ei ole vajalik.

Viis aastat hiljem luges Harri ajalehest ettevõtja Kersti emotsionaalset kirjutist selle kohta, kuidas sellises olukorras võivat uuesti vara eksabikaasale kaotada. Murelik Harri pöördub notar Priidu poole, kes selgitab talle, et kohtupraktika muutumise tõttu tuleks tõepoolest vara jagamise kohta teha täiendav kanne kinnistusraamatusse. Harri otsib üles Maie ja palub tal endaga kande tegemiseks notari juurde tulla. Maie teatab talle aga, et ei soovi Harrit enam mitte kunagi näha ja et see klaarigu oma jamad ise.

Kuidas peaks Harri edasi toimima? Mida muudaks see, kui Maie vastu on võlausaldajatel nõudeid, mida ei saa täite- või pankrotimenetluses rahuldada? Milline oleks olukord, kui Harri on kinnistu vahepeal müünud Vollile, kes on ka omanikuna kinnistusraamatusse kantud?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin