Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus IV. Koormatud kinnistu kaasomandi lõpetamine

Estale kuulus Tallinnas Nõmmel elamukinnistu, millel asusid elamu ja kõrvalhoone (saun). Esta surma järel pärisid kinnistu tema lapsed Tõnu ja Mikk. Nad otsustasid jätta kinnistu võrdsetes mõttelistes osades kaasomandisse, kuid sõlmisid ka (liht)kirjaliku kinnistu kasutuskorra kokkuleppe. Kokkuleppe järgi jäi varemgi koos emaga elanud Tõnu ainukasutusse elumaja ja Miku kasutusse kõrvalhoone ning määrati kindlaks ka kummagi ainukasutusse jääv krundi osa. Kokkuleppe järgi pidid kaasomanikud majandama enda kasutusse jäävaid kinnistu osi iseseisvalt ning eraldi kandma ka nendega seotud kulud ja maksud. Kannet kokkuleppe kohta kinnistusraamatusse ei tehtud.

Tõnu asus aktiivselt enda kasutusse jäänud elamut renoveerima ja võttis selleks laenu AS-lt Lahke Pank, mille tagatiseks seadis enda mõttelisele osale hüpoteegi summas 150 000 eurot. Mikk kaotas aga kõrvalhoone vastu huvi ja võõrandas enda mõttelise osa peatselt Valerile, ostusumma finantseerimiseks seati mõttelisele osale hüpoteek OÜ Laenukontor kasuks summas 80 000 eurot. Valeri ja Tõnu suhted olid algusest peale halvad. Pärast järjekordset konflikti esitas Valeri Tõnu vastu kohtusse hagi kaasomandi lõpetamiseks, nõudes kinnistu müüki avalikul enampakkumisel tervikuna ja jagatud raha jagamist kaasomanike vahel võrdsetes osades. Tõnu esitas omakorda vastuhagi, nõudes kogu kinnistu temale jätmist hüvitise vastu, mis vastas Valeri kasutuses olnud kinnistuosa turuväärtusele. Kinnisvarahindaja hinnangu järgi oli kinnistu väärtus tervikuna 290 000 eurot, kasutuskorda arvestades Tõnu mõttelise osa väärtus eraldi aga 160 000 eurot ja Valeri osa väärtus 80 000 eurot. Alternatiivselt esitas Tõnu juhuks, kui kohus peaks kinnistu enampakkumisele panema ja tulemi võrdselt jagama, hagi Valeri ja Miku vastu solidaarselt hüvitise saamiseks enda tehtud parenduste eest elamule summas 40 000 eurot.

Kuidas tuleks vaidlus lahendada ning millised on asjaosaliste võimalikud nõuded üksteise vastu? Kuidas mõjutab kinnistu kaasomandi jagamine hüpoteeke ning kuidas tuleks neid ja tagatud kohustusi jagamisel arvestada?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin