Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus II. Kinnistut koormavate õiguste järjekohad

Valter on omandireformi käigus omandanud hinnalise maatüki Viimsis. Kinnistu tulusaks kasutamiseks ja vanaduspõlve kindlustamiseks võtab ta vastu OÜ Viimsi Keskus pakkumise kinnistule spaahotelli rajamiseks. Selleks seatakse Valteri kinnistule hoonestusõigus tähtajaga 60 aastat OÜ Viimsi Keskus kasuks koos reaalkoormatisega hoonestusõigusele maatüki igakordse omaniku kasuks hoonestusõiguse tasu tagamiseks (kohese sundtäitmise kokkuleppega), mis kanti kinnistusraamatusse 5. mail 2019. Ehitamiseks võttis hoonestaja laenu AS-lt Ühistupank ja hoonestusõigusele kanti laenuandja kasuks 1. juulil 2019 hüpoteek summas 15 000 000 eurot kohese sundtäitmise tingimusega. Lisaks on OÜ Viimsi Keskus sõlminud kümneaastase üürilepingu hotelli opereerimiseks OÜ-ga Hotelliekspert, mille kohta on kinnistusraamatusse 2. augustil 2019 kantud märkus.

Paraku ei realiseeru hoonestaja suurejoonelised plaanid soovitud kujul ning ta ei suuda maksta ei laenumakseid ega hoonestusõiguse tasu. Sellest tekivad omakorda võlad Valteril, kes on arvestanud korraliku sissetulekuga ja selle ootuses teinud kaks luksuslikku kaugreisi ja võtnud AS-lt Premium Leasing kasutusse kalli sportauto. Kuna ta liisingumakseid enam tasuda ei suuda, peab ta auto tagastama, kuid liisinguandja nõuab talt täiendavalt 50 000 euro maksmist n-ö jääkvõla katteks, mida auto müügist katta ei saadud. Kuna Valter keeldub maksmast, esitab liisinguandja tema vastu hagi, mille tagamiseks kantakse 3. märtsil 2020 kinnistusraamatusse kohtulik hüpoteek kinnistule liisinguandja kasuks, summaga 50 000 eurot. Lisaks nõuab Maksu- ja Tolliamet (MTA) ootamatult Valterilt tasumata tulumaksu 14 000 eurot maksmist ja maksuotsuse alusel alustab kohtutäitur Priit tema vastu täitemenetlust, mille käigus ta arestib 4. mail 2020 kinnistu ja 5. mail 2020 kantakse arestimise kohta kinnistusraamatusse ka käsutamise keelumärge MTA ja täituri kasuks. Täitur kuulutab 1. juuniks 2020 välja kinnistu enampakkumise.

Kas ja kuidas osalevad kinnistule ja hoonestusõigusele õigusi omavad isikud kinnistu müügil ja tulemi jaotamisel? Kas ja kuidas müük nende õigusi mõjutab?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin