Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus

Abikaasad Maret ja Erki on abielu ajal soetanud kaks korteriomandit. Üks neist on kantud kinnistusraamatus Erki nimele ja teine poolte ühisvarana. Abikaasade suhted jahenevad ja nad soovivad edasiseks kumbki kindlust elamispinna ja elukorralduse osas. Nii sõlmivad nad notariaalselt tõestatud abieluvaralepingu, mille järgi jätkavad nad varalahususe režiimiga ning Erki nimele kinnistusraamatusse kantud korter jääb Erkile, ühisvarana registreeritud korter aga Maretile. Notar Anne kaudu esitatakse avaldus teha vastav kanne nii abieluvararegistris kui ka kinnistusosakonnale avaldus teha vastavad kanded kinnistusraamatus.

Abieluvararegistrisse tehakse kanne taotletud viisil. Kinnistusosakond rahuldab kinnistamisavalduse vaid osaliselt, kandes ühisvarana kinnistatud korteri Mareti nimele, Erki nimele kantud korteriomandi osas aga keeldub kandest, kuna korteriomand juba on kinnistusraamatus Erki nimel ja piisab kandest abieluvararegistris.

Kuidas ja millal toimub omandi muutumine? Kas kinnistusosakond toimis õigesti? Mis õiguskaitsevahendeid võiksid pooled kasutada?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin