Kinnisasjaõigus

Ava otsing

Kaasus I. Hüpoteegisumma ulatuses ostuhinna hoiustamise tähendus

Jüri soovis osta Jaanilt koormatisevaba kinnistu, leppides ostuhinnana kokku 300 000 eurot. Kinnistut koormasid aga kaks hüpoteeki, esimesel järjekohal AS Pikalaenupank kasuks summas 110 000 eurot ja teisel järjekohal Taavi kasuks summas 30 000 eurot. Jaani väitel oli pangalaen suures osas tagasi makstud ning pangale võlgnes ta veel 20 000 eurot. Taavi kasuks seatud hüpoteek olla Jaani väitel aga alusetu, kuna selle aluseks olev võlatunnistus ei kehti ja Jaan ei võlgnevat talle midagi ning Jaan on esitanud Taavi vastu hagi lepingu tühisuse tunnustamiseks, võla puudumise tuvastamiseks ja hüpoteegi kustutamiseks.

Notar Tiina ettepanekul kutsuti lepingu sõlmimise juurde ka hüpoteegipidaja. AS Pikalaenupank kinnitas laenujääki 20 000 eurot ja teatas, et on nõus hüpoteegi kustutamisega, kui saab ostuhinnast 20 000 eurot. Taavi aga kirjadele ei reageerinud ega ilmunud ka notari juurde. Notari ettepanekul hoiustas Jüri kogu ostuhinna enne tehingute tegemist tervikuna notari kontol. Notariaalselt tõestatud lepingudokumendis nähti ette kinnistu müük 300 000 euro eest, asjaõigusleping kinnistu omandi üleandmiseks Jürile ja kinnistamisavaldused. Lisaks nähti ette, et ostuhinnast 20 000 eurot kannab notar AS-le Pikalaenupank, kes annab ühtlasi nõusoleku enda hüpoteegi kinnistusraamatust kustutamiseks. Jüri soovis olla kindel, et Taavi hüpoteegist talle nõudeid ei tule ning nii lepiti notari ettepanekul kokku, et ostuhinnast jääb 30 000 eurot tagasivõtmatult notari kontole Jaani kasuks hoiustatuks ning ta saab selle kätte, kui Taavi kasuks kinnistusraamatusse kantud hüpoteek on sealt kustutatud.

Vahepeal on Taavi aga esitanud Jaani vastu ka vastuhagi ning nõuab kokku laenuna, kahju hüvitisena ja viivisena 50 000 eurot. Kohus jättis Jaani hagi rahuldamata ja rahuldas Taavi vastuhagi, lisaks mõistis kohus Taavi kasuks Jaanilt välja menetluskuludena 7000 eurot. Sellest teada saades kutsus Jüri notari vahendusel Jaani ja Taavi notari juurde, leppimaks kokku, et Taavi saab endale Jaani kasuks notari juures hoiustatud 30 000 eurot ja annaks nõusoleku hüpoteegi kustutamiseks ja tegeleks ise Jaanilt ülejäänud raha sissenõudmisega. Jaan teatas oma nõusolekust sellega. Taavi aga teatas Jürile, et ta on nõus hüpoteegi kustutamisega, kui ta saab endale nii hoiustatud 30 000 eurot kui Jüri maksab Jaani eest lisaks ka 27 000 eurot. Samal ajal on Taavi alustanud kohtuotsuse alusel Jaani vastu täitemenetlust ja selle raames on täitur Kristo arestinud Jüri poolt Jaani kasuks hoiustatud 30 000 eurot.

Kas Jüri peab raha juurde maksma? Mida teha hüpoteegi kustutamiseks?


Sisu lugemiseks peab teil olema kehtiv tellimus ning juurdepääsuks sisenege Smart-ID, Mobiil-ID või ID-kaardiga.

Registreeruge siin